Opublikowany przez: Familiepl 2023-05-18 11:36:39
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Niklas Hamann on Unsplash
Syrop z mniszka lekarskiego to popularny preparat roślinny, który niesie korzyści dla zdrowia. Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) to popularne dmuchawce, a jego korzenie, liście i kwiaty są wykorzystywane w medycynie naturalnej.
Syrop z mniszka lekarskiego może mieć działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe, a dodatkowo skutecznie wspiera odporność. Jak zrobić syrop z mniszka? Wyjaśniamy krok po kroku.
Pierwszym krokiem do zrobienia syropu z mniszka jest zebranie świeżych i zdrowych mniszków lekarskich. Najlepiej zbierać je z dala od dróg, aby uniknąć zanieczyszczeń. Zbieraj tylko te rośliny, które wydają się być w dobrym stanie, bez oznak uszkodzeń lub chorób.
Syrop z mniszka można zrobić z jego korzeni (wywar), jednak syrop robimy głównie z liści. Po zebraniu mniszka, czyścismy liście w zimnej wodzie.
Następnie kroimy liście na mniejsze kawałki o podobnej wielkości, to pomoże w uwolnieniu składników aktywnych podczas procesu ekstrakcji.
Przygotowując syrop z mniszka, umieść pokrojone liście mniszka lekarskiego w garnku i dodaj wodę. Stosunek wody do rośliny powinien wynosić około 2:1. Zagotuj mieszankę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 45 minut. Uważaj, aby woda nie wygotowała się całkowicie. Jeśli konieczne, można dolać nieco wody.
Po około 45 minutach gotowania wyłącz ogień i pozostaw wywar do ostygnięcia. Następnie odcedź go przez sitko lub gazę i dodaj do wywaru cukier. Stosunek cukru do ekstraktu powinien wynosić około 1:1 lub według preferencji smakowych.
Ostatnim krokiem, jak zrobić syrop z mniszka, będzie gotowanie wywaru razem z cukrem, odkrytego, na wolnym ogniu, aż do odparowania i uzyskania konsystencji podobnej do miodu.
Gotowy syrop z mniszka możemy przelać nastepnie do czystych słoiczkw i przechowywać w lodówce.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.